AVTOHTONI ISTRKI ČESEN

Avtohtoni istrski česen

Poznan je po svojem intenzivnem okusu in močnem vonju, kar ga uvršča med priljubljene sestavine tradicionalnih istrskih jedi.

Gojenje avtohtonega istrskega česna iz Nove Vasi ima dolgo zgodovino. Prebivalci naše vasi so ga gojili že več generacij, pri tem pa so si prenašali tradicionalne metode pridelave in tehnike iz ene generacije na drugo.  Poleg naše kmetije avtohtoni istrski česen goji še nekaj drugih manjših kmetij, kar omogoča večjo pozornost na podrobnosti in fokus na kakovost. 

Klima in talne razmere v Novi vasi nad Dragonjo so idealne za pridelavo Avtohtonega Istrskega česna. Česen je gojen na naraven in trajnosten način, brez uporabe pesticidov ali drugih kemikalij, kar rezultira v čistem in visokokakovostnem proizvodu.

Istrski avtohtoni česen je tako pravi biser istrske kulinarične in kulturne dediščine, ki predstavlja trdo delo in predanost lokalnih kmetov ter njihovo zavezanost ohranjanju tradicij in kakovosti njihovih izdelkov. 

Praznik vina in česna

Praznik vina in česna je ena izmed najbolj pričakovanih prireditev v slovenski Istri, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev. To je priložnost za degustacijo izjemnih lokalnih vin, okusno hrano, razstave česna ter številne druge aktivnosti.

Prireditev se odvija vsako leto drugi vikend v juliju v naši vasi, ki je znana po svojih bogatih vinorodnih tleh ter tradicionalni pridelavi česna.

Na prazniku vina in česna boste lahko spoznali lokalne vinarje in vinogradnike, ki vam bodo z veseljem predstavili svoje najboljše pridelke, ter lokalne pridelovalce česna, med katerimi se uvrščamo tudi mi.

Vsi obiskovalci so dobrodošli na naši kmetiji, kjer se lahko seznanijo s procesom pridelave, degustirajo oljčno olje in nakupujejo lokalne sveže pridelke. Obisk naše kmetije bo zagotovo nepozaben izlet za vse ljubitelje domače pridelane hrane.

Med dnevom je prirejen tudi zabavni in pester program, v večernih urah pa zabava s koncertom.

Tukaj lahko najdete uradno povezavo dogodka.

zvonik

Česen "Pod turnom"

“Česen pod turnom” – Vzdevek, ki izhaja iz edinstvenega izvora, saj je bil pridelan pod zvonikom, imenovanim “turn”. 

Gre za česen ki je že dolgo časa trdna tradicija in ima veliko zgodovinsko vrednost, saj je igral ključno vlogo pri gradnji zvonika.

Legenda o zvoniku

Zgodba naše vasi pa pripoveduje tudi o zanimivi legendi, kako je prav istrski česen pomagal pri gradnji cerkvenega zvonika

Ko so graditelji zvonika ostali brez denarja, so se odločili prodati les mogočnega hrasta, ki je nekoč stal na tem mestu, in zbrati prostovoljne prispevke kmetov. Večina kmetov je imela posajen prav rdeči istrski česen, ki je bil tako pomemben vir sredstev za dokončanje gradnje. 

O tej legendi priča tudi velika stenska poslikava v Kulturnem domu v Novi vasi nad Dragonjo, ki je prava atrakcija za obiskovalce.

Značilnosti česna

Imunski sistem

Krepi imuniteto Kdo je vedel, da je lahko okrepitev vaše imunosti tako preprosta kot uživanje več česna? Po eni študiji, ki je vključevala 41.000 žensk, starih od 55 do 69 let, so imele tiste, ki so redno uživale česen, sadje in zelenjavo, 35 % manjše tveganje za raka debelega črevesa.

Atletsko Stopalo

Zdravi atletsko stopalo Česen se bori tudi proti glivicam. Če imate atletsko stopalo, namočite stopala v česnovo vodo ali si s surovim česnom natrite stopala, da napadete glivice, ki povzročajo srbenje.

Imunski sistem

Krepi imuniteto Kdo je vedel, da je lahko okrepitev vaše imunosti tako preprosta kot uživanje več česna? Po eni študiji, ki je vključevala 41.000 žensk, starih od 55 do 69 let, so imele tiste, ki so redno uživale česen, sadje in zelenjavo, 35 % manjše tveganje za raka debelega črevesa.

srce

Izboljša zdravje srca

Raziskave tudi kažejo, da lahko česen pozitivno vpliva na vaše arterije in krvni tlak. Raziskovalci verjamejo, da rdeče krvne celice pretvorijo žveplo v česnu v vodikov sulfid. To razširi naše krvne žile in olajša uravnavanje krvnega tlaka.

Očisti kožo

Protibakterijske lastnosti in antioksidanti česna lahko očistijo vašo kožo tako, da ubijejo bakterije, ki povzročajo akne. Ena študija kaže, da lahko mozolje očistite z drgnjenjem surovega česna. Zavedajte pa se, da lahko česen povzroči pekoč občutek na vaši koži. Preden preizkusite to tehniko, se najprej posvetujte s svojim dermatologom, še posebej, če uporabljate druge izdelke za nego kože.

Deluje protivnetno

Deluje protivnetno Raziskave so pokazale, da česnovo olje deluje protivnetno. Če imate boleče in vnete sklepe ali mišice, jih natrite s česnovim oljem. Arthritis Foundation ga celo priporoča za preprečevanje poškodb hrustanca zaradi artritisa.

Ščiti hrano

Ščiti vašo hrano Iste antibakterijske lastnosti svežega česna lahko ubijejo bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano, vključno s salmonelo in E.coli. Česna pa ne uporabljajte kot nadomestek za pravilno higieno hrane in ravnanje s hrano.

Sušenje

Preden česen skladiščimo ga je potrebno primerno posušiti najboljše na soncu

Temperatura

Skladiščenje je v prostoru pri konstantni temperaturi 16C.

Shranjevanje

Česen shranjujemo na čim bolj nizki temperaturi oziroma pri konstantni temperaturi v temnem prostoru.

Česnovi polžki

Vloženi jajčevci v oljčnem olju

Česnova juha

Recepti

Shopping Cart